Árumánia Webshop Blog

Árumánia Webshop Blog

Vajon mi lehet az autóbalesetek leggyakoribb oka?

2017. augusztus 30. - Károlyi Mihály

Eláruljuk a csattanót: az emberi tévedés

 

“Majd hirtelen a semmiből jött egy autó!” - Ez a mondat ismerősen hangzik?

 

Sajnálatos módon az autóbalesetek a világ minden tájékán mindennaposak, amik okát sokan külső tényezőkre vetítenek, viszont a valóságban ez kicsit sincs így, egy külföldi felmérés szerint.

 

Tényszerű adat, hogy az esetek 95 százalékában az autóbalesetek elkerülhetőek lennének, mivel ennyi százalékban okozzák azokat emberek. Így a fennmaradó csupán 5 százaléknyi baleset történik mechanikai okokból, (amelyekbe nem tartozik bele az, ha rossz a fék, vagy kopott a gumi, hiszen ezek emberi felelőtlenségek…) valamint egyéb előre meg nem jósolható történések miatt, mint például egy villámcsapás.

 

Reméljük blogbejegyzésünk elolvasása után sikerül változtatni a hozzáállásotokon, így a balesetek száma csökkenésnek indulhat.

unfallwagen-699967_1920.jpg

Milyen faktorokat érdemes figyelembe venni?

 

  1. A vezető kompetenciája

 

A legtöbb autósnak csak elfogadható vezetési képessége (rutinja) van, ami ugyan elégséges ahhoz, hogy biztonságban eljuthassanak A pontból B pontba, egészen addig, amíg valami szokatlan dolog nem történik.

Amint megvan a rutinunk és az autóvezetéshez szükséges pszichomotoros képességek teljes mértékben kialakultak (pl. pedálok használata) az autóvezetés egy egyszerű tevékenységgé válik. Természetesen ütközéskor az autó irányítását elveszíthetjük, ám ez sem mérvadó tényező ebben az esetben.

 

  1. Betartani a szabályokat

 

A szabályok megértése és betartása nem függ össze, ha az autóvezetést vizsgáljuk, ugyanis a legtöbb vezetők teljes mértékben képes megérteni a szabályokat, ám azok betartása már nem ennyire általános.

 

A legtöbb esetben az oktatók csak azt tanítják meg, hogy hogyan menjünk át a forgalmi vizsgán. Tehát mi az, amit nem tanítanak meg nekünk?

 

Vajon azt megtanítják, hogy hogyan legyünk figyelmesek és előzékenyek másokkal szemben, vagy, hogy ne kapjunk dührohamot vezetés közben, esetleg dugóba kerülve? Azt megtanítják, hogy hogyan gazdálkodjunk az időnkkel és, hogy hogyan kezeljük a fáradságot a vezetés során?

 

Ezekre a tanulmányokra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, és akkor sokkal kevesebb lenne az autóbaleset, ráadásul még magabiztosabban is vezetnénk autónkat.

 

  1. Számít a környezet?

 

Röviden: igen. Számít, hogy miért és hol utazunk. Ismerjük-e az utakat, vagy sem. Valószínűleg nem gondolunk bele a mellettünk autózó helyzetében, hogy Ő miért van most éppen itt? Lehet, hogy egy fontos állásinterjúra megy, esetleg egy számára teljesen ismeretlen országrészen utazik, ezért ideges? Továbbá lehet kezdő sofőr, lehet fáradt, stb., stb. és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyi új információt kell feldolgoznia aközben, hogy a KRESZ szabályait is próbálja betartani.

 

Tehát akkor miért olyan nehéz megállni az autóval? Hiszen az első dolgok között tanuljuk meg a fékezést, mégis sokan áthajtanak a sárgán vagy koccannak a hátsólökhárítóval.

accident-1409005_1920.jpg

 

Mi lehet az, ami igazán számít?

 

  1. Hit és mód, hozzáállás

 

Bizony nagyon úgy néz ki, hogy a legtöbbet számító faktor a biztonságos vezetés eléréséhez az a hozzáállásunk, és az a mód ahogy az egész életünket éljük.

 

Az ember mentalitása is meghatározza azt, ahogyan az utakon viselkedik. Egy nyugodt ember nagyobb valószínűséggel fog nyugodtan vezetni, mint egy ideges természetű ember. Ettől függetlenül mindenkinek vannak olyan személyiség jegyei, amelyek hozzájárulhatnak a biztonságos vezetéshez, ezeket azonban nekünk kell felismerni.

Ha van egy olyan értékrendszerünk és motivációnk amely végig vezet az életen, akkor ez segít minket a biztonságos vezetés elérésében is. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek állnak a közúti balesetek elkerülésének, vagy éppen okozásának hátterében is. Nos, Te, hogy akarod élni az életed?

 

Ha tovább akarod fokozni a biztonságos autóvezetés, akkor nézz körül webáruházunk autós részlegén!

 

Vészhelyzeti segédeszközök

 

1380676_gb_00_fb_eps_1000.jpg

 

 

Navigáció & GPS

373243_ab_00_fb_eps_1000.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arumania.blog.hu/api/trackback/id/tr3112750346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása