Árumánia Webshop Blog

Árumánia Webshop Blog

Halloween - Mindenszentek - Halottak napja

Tisztázzuk a különbségeket!

2017. október 31. - Károlyi Mihály

A sorrend nem véletlen, hiszen így követik egymást időrendben:

Október 31. - Halloween, november 01. Mindenszentek, november 02. Halottak napja

 

Először is nagyon fontos, hogy ne keverjük a Halottak napját és a Mindenszenteket, mivel két külön ünnepről van szó, nem is beszélve a Halloweenről, ami pedig egy harmadik ünnep - függetlenül attól, hogy tartják-e Magyarországon, avagy sem. Tehát ezek nem egymás megfelelői más országokban, hanem különálló ünnepek.

 

halloween-2837936_1280.png

 

A Halloweenről már elég köztudott, hogy egy kelta ünnepből alakult ki, így elsősorban az angolszász országokban van hagyománya, hiszen a kelták a mai Anglia egyik őslakos népe volt. Minden év október 31-ének éjjelén ülték ezt az ünnepet a kelták, amikor is egy istenséghez “imádkoztak” a jó termés reményében.

Mára ez az ünnep már leginkább egy családi/baráti programmá alakult és arról szól, hogy a gyerekek beöltöznek különböző maskarákba és körbejárják a szomszédságot, ahol a lakók várják őket édességekkel. A serdülők, és fiatal felnőttek körében pedig egy újabb lehetőség a bulizásra, ám ezúttal be öltözhetnek valami érdekes jelmezbe, hogy ezzel is különlegesebbé tegyék az eseményt.

November elsején ünneplik Magyarországon a Mindenszentek ünnepét, amikor is a katolikus egyház megemlékezik a megüdvözölt lelkekről. Érdekes módon ez is pogány hagyományokon alapul, mivel sok helyen követték a régi pogány megemlékezi szokást az ősz ezen napján, azonban már katolikus szentek tiszteletére tartották az ünnepet.

Ma ez a nap hazánkban munkaszüneti nap minden évben.

 

church-pews-2401405_1920.jpg

 

Közvetlenül a Mindenszenteket követő napon van a Halottak napja. Ahogy a neve is sugallja, ekkor minden évben meg szokás emlékezni elhunyt szeretteinkről, ismerőseinkről. Sokan ekkor virágot visznek a sírokra, letakarítják annak környékét és gyertyát vagy mécsest gyújtanak az emlékükre. Már a harmadik századtól találhatunk ezzel kapcsolatos feljegyzéseket, ám csak közel 1000 évvel Krisztus megszületése után tette önálló ünneppé ezt a napot az egyház.

 

head-stones-65604_1920.jpg

 

Meghitt Ünnepeket kíván az Árumánia csapata!

am_logo_2017_320x44_2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://arumania.blog.hu/api/trackback/id/tr5413119980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása