Árumánia Webshop Blog

Árumánia Webshop Blog

Anyák Napja

Milyen régi az Anyák Napja ünnep?

2017. május 04. - Károlyi Mihály

 

A jelenleg is tartott (egynapos) ünnep, ami az anyaság és az élő és elhunyt anyák tiszteltére szól jelenkori vívmánya a társadalomnak, nevezetesen egy Anna Marie Jarvis nevű amerikai hölgy nevéhez fűződik az Amerikában való elterjesztése. Hosszas küzdelem után sikerült elérnie, hogy Amerikában nemzeti ünneppé váljon, majd innen terjedt tovább a világ többi tájára is.

De hogy milyen régi is az anyaságot dicsőítő ünnep, talán meg fogsz lepődni: az ókori görögök is tartottak ennek tiszteletére ünnepet Rhea istenüknek, aki az istenek anyja volt, és ekkor az édesanyákat is megünnepelték.

Másik fontos mérföldkő, aminek még szintén vallási vonatkozása is volt (ezúttal keresztény) az 1600-as évekbeli  Angliában található. Itt a dolgozók akár szabadnapot is kaphattak, hogy hazautazhassanak a messze élő édesanyjukhoz. A hagyományhoz tartozott az ún. “anyák süteménye”, amit direkt erre az alkalomra készítettek el.

 

maternity-2252154_1920.jpg

 

Ezek után az 1870-es években megindult egy folyamat az USA-ban, aminek következtében néhány évtized alatt átterjedt Európába is ez az ünnep.

Az 1900-as évek első felében már Magyarországon is tartották, először 1925-ben, majd 1928-tól már hivatalos iskolai ünnep lett hazánkban is.

A különböző országokban különböző napokon tartják az ünnepet, bár  legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen annak második vasárnapjára esik.

Mint azt tudjuk, Magyarországon minden évben május első vasárnapjára esik.

Egyes országokban összefonódott, illetve kiegészült más ünnepekkel. Ilyen országok például Thaiföld, India és Írország.

 

Kívánunk mindenkinek boldog Anyák Napját!

 

----------

Az Árumánia csapata

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arumania.blog.hu/api/trackback/id/tr7812479265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása